KCZB - DE GROOTSTE KORENBOND VAN NEDERLAND
Terug naar concertagenda

Jongen, Pärt en Silvestrov

Koor: Kamerkoor Collegium Vocale Zuthpen
Datum: zondag 29 januari 2023 om 15:00

Locatie: Walburgiskerk
Kerkhof 3, Zutphen

Beschrijving:

Collegium Vocale Zutphen en Kamerkoor Poco Più uit Nijmegen zingen een mis van Joseph Jongen en stukken van Arvo Pärt.

Op 28 en 29 januari 2023 worden de twee kamerkoren Collegium Vocale Zutphen en Poco Più samen een groot koor van ruim 70 zangers. Onder leiding van Saskia Regtering, de dirigent van beide koren, klinkt muziek voor koor en orgel van Joseph Jongen, Arvo Pärt en Valentin Silvestrov. Wim Roelfsema is de organist.
Arvo Pärt behoeft nauwelijks nog introductie. De Estse componist, geboren in 1935, heeft met zijn onmiskenbare ‘tintinnabuli-stijl’ de wereld veroverd. CVZ en Poco Più zingen onder meer zijn Salve Regina, waarin het koor en het orgel elkaar op een bijzondere manier aanvullen en versterken. Ook klinken een aantal a-capellawerken, waaronder de drie hymnen van de cyclus Triodion. Pärt zoekt in zijn muziek naar een zo zuiver mogelijke uitdrukking van zijn religiositeit. Hij zei ooit dat de muziek al aanwezig is in de religieuze teksten die hij uitkiest. Zijn taak bestaat er slechts in deze tot klinken te brengen.

De naam Joseph Jongen is veel minder bekend. Jongen (1873-1953) werd geboren in Luik en was dus een Waalse Belg. Zijn naam wordt dan ook op Franse wijze uitgesproken. Al jong bleek hij over een buitengewoon muzikaal talent te beschikken. Hij componeerde en was een zeer goede organist. Tijdens het eindexamen orgel aan het conservatorium moesten de kandidaten improviseren over een van vier opgegeven thema's, naar eigen keuze. Jongen slaagde erin een half uur lang te improviseren en daarin alle vier de thema's met elkaar te verweven.

Wij zingen zijn Mis Opus 130 voor koor en orgel, geschreven in 1945 ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de liefdadige broederschap Sint Maarten in het bisdom Luik. Maar Jongen eerde er ook de nagedachtenis van zijn overleden broer mee. Jongens muziek werd bij zijn leven vaak uitgevoerd, maar tegenwoordig is hij niet vaak meer te horen. Dat komt waarschijnlijk doordat in de wereld van de Franse muziek, waartoe Jongen zeker behoort, tijdgenoten als Ravel en Poulenc een grotere reputatie hebben. De muziek van Jongen sluit eerder aan bij muziek van een generatie eerder, denk bijvoorbeeld aan Fauré. Jongen verdient echter zeker meer aandacht! Zijn Mis was voor de beide koren een bijzondere verrassing, die wij graag met u willen delen.

Wij voeren dit concert tweemaal uit:
op zaterdag 28 januari 2023 om 20:00 in de Grote Kerk in Elst,
op zondag 29 januari 2023 om 15:00 in de Walburgiskerk in Zutphen.

Kaarten kosten € 20,- en slechts € 1,- voor personen jonger dan 25 jaar.