KCZB - DE GROOTSTE KORENBOND VAN NEDERLAND
Terug naar concertagenda

Messe Solennelle Rossini in bijzondere bezetting en veel koor

Koor: Cantorij Monnickendam
Datum: zaterdag 25 november 2023 om 16:00

Locatie: Grote Kerk Monnickendam
De Zarken Monnickendam

Beschrijving:

De Italiaanse componist Gioacchino Antonio Rossini (1792-1868), bekend om zijn vele opera’s, componeerde in 1863 zijn Petite messe solennelle, een kleine plechtige mis. De muziek is allerminst klein, eerder groots, een meeslepende compositie van ongeveer anderhalf uur. Dat ‘klein’ verwijst naar de kleine bezetting van de oorspronkelijke versie van deze mis, voor vier solisten en een vierstemmig koor van maar 12 zangers, begeleid door twee piano’s en een harmonium. Door die bescheiden bezetting kon het werk worden uitgevoerd in de privé-kapel van de opdrachtgever, graaf Pillet-Will. Een jaar voor zijn dood orkestreerde Rossini de mis voor symfonische bezetting en werd het een Messe solennelle.
Het koor heeft oorspronkelijk een naar verhouding bescheiden aandeel in deze mis. Het is vooral een concert voor solisten. Maar de dirigent van de Cantorij Monnickendam, Marcel den Dulk, heeft het overgrote deel van de stukken voor solisten gearrangeerd voor koor. Zo is de rolverdeling omgedraaid. Het is een koorwerk met solistische bijdragen geworden.
In plaats van vier zijn er twee solisten voor de uitvoering op 25 november, te weten de bariton Slava Cioban en de sopraan Nataliia Cioban, afkomstig uit Kiev. Wij zijn er trots op dat zij al voor de vierde keer met ons optreden. Het geheel wordt begeleid door blazers van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, het NASKA, en door Frank den Herder op piano en orgel.

Er is nog een bijzonderheid aan deze uitvoering van de mis van Rossini. Onze dirigent heeft aan het eind nog een deel toegevoegd. Het feestelijke ‘Amen’ van het ‘Cum Sancto Spiritu’ van voor de pauze keert terug. Het is Rossini’s eigen muziek die hier nogmaals klinkt, maar nu met de tekst ‘Dona nobis pacem’ gevolgd door een uitbundig en overtuigend slotakkoord in de stijl van de grote meester.