KCZB - DE GROOTSTE KORENBOND VAN NEDERLAND
Terug naar concertagenda

The Armed Man

Koor: Vox Clara
Datum: vrijdag 28 juni 2024 om 20:00

Locatie: Dorpskerk
Kerkplein 2, 2251 BS Voorschoten

Beschrijving:

Jenkins’ Vredesmis: The Armed Man
Vocaal en gemengd ensemble Vox Clara o.l.v. dirigente Maria Rosenmöller zal op vrijdag 28 juni om 20.00 uur The Aarmed Man van Karl Jenkins (*1944) uitvoeren in de Dorpskerk in Voorschoten. Een aangrijpende en tegelijk hoopvolle vredesmis, die Jenkins componeerde ter gelegenheid van het millennium van de Britse Royal Armories (1999). Hij droeg de mis op aan de slachtoffers in Kosovo. Het werk is onverminderd actueel.

Jenkins liet zich inspireren door het 15e-eeuwse Franse lied L’homme armé en diverse heilige en seculiere teksten. Het stuk volgt de opzet van de christelijke mis, maar geeft daar een eigentijdse interpretatie aan. Naast de dreiging van het aanzwellende tromgeroffel klinken het ingetogen Kyrie en Agnus Dei. Alles beweegt toe naar het indrukwekkende slotstuk Better is Peace. Jenkins’ Vredemis wordt in het concert voorafgegaan door het vroeg 17e-eeuwse Homo fugit velut umbra (De mens vlucht als een schaduw), dat teruggaat op het middeleeuwse thema van de dood als grote gelijkmaker. De uitvoering eindigt met het prachtige Hope is the thing with feathers van Christopher Tin (*1976) uit 2019. Naar een tekst van Emily Dickinson (1830-1886). Zo ontstaat een drieluik dat beweegt van menselijk lot naar hoop.

Deze combinatie van stukken uit uiteenlopende tijden en sferen kenmerkt - naast de warme klankleur van mannen- en vrouwenstemmen – de signatuur van dirigente Maria Rosenmöller. Achter elk concert gaat een muzikaal en onderscheidend concept schuil dat de luisteraar weet te ontroeren.

Vox Clara wordt bij dit concert ondersteund door een instrumentaal ensemble dat bestaat uit een strijkkwartet, fluit, 2 trompetten, slagwerk en orgel of piano. Toegang: € 20,00 per persoon. T/m 18 jaar gratis, maar ticket is wel verplicht. Te bestellen via www.voxclara.nl of aan de zaal (€ 22,00).