Veelgestelde vragen
- Coronavirus (COVID-19-virus)
- Mogen we de Algemene Ledenvergadering van ons koor uitstellen?
De wet bepaalt dat het bestuur van de vereniging binnen zes maanden na afloop van het boekjaar van de vereniging verantwoording aflegt op een algemene vergadering (ALV). Zolang deze termijn niet is verstreken, is er wat dat betreft geen probleem. Wel kan het zijn dat in uw statuten of huishoudelijk reglement is opgenomen dat de ALV jaarlijks bijvoorbeeld in de maand maart wordt gehouden. U kunt in beide gevallen hiervan afwijken, maar alleen bij besluit van de algemene vergadering. De wettelijke maximale uitsteltermijn is nu 4 maanden na de 6 maanden die door de wet zijn bepaald.
Als u voorziet dat van uitstel misschien afstel komt gezien de onzekerheid over het verloop van het virus en over de overheidsmaatregelen, kunt u digitaal vergaderen overwegen.
Voor verenigingen is het op grond van een noodwet tijdelijk mogelijk om de ALV digitaal te houden. Voor meer informatie en de voorwaarden voor een digitale ALV zie: https://legalletters.nl/2020/04/09/tijdelijke-wet-covid-19-voor-digitale-alv/ De informatie op deze site is nog steeds actueel.
In de WBTR die op 1 juli 2021 ingaat is de mogelijkhedi voor een digitale ALV verankerd. Dus ook als de noodwet komt te vervallen blijft een digitale ALV mogelijk.
- Kunnen koren een beroep doen op de TOGS, de MKB-regeling van het RVO?
De KCZB heeft geen specifiek advies over deze MKB-regeling.
Onze indruk is dat koren geen aanspraak kunnen maken op deze regeling voor bedrijven, gezien de gestelde voorwaarden, en dat deze in het leven is geroepen om de hoge nood te lenigen van beroepsgroepen van wie alle inkomsten acuut zijn weggevallen. - Concert na 1 juni 2020 annuleren = overmacht?
Wij hebben een concert gepland na 1 juni 2020. Noodgedwongen moeten wij dit annuleren.
Valt dit onder overmacht of plegen wij contractbreuk?- De concerten die gepland zijn in de periode t/m 6 april vervallen zonder meer omdat de overheid deze verbiedt; dit is overmacht.
De concerten later in april vallen pas in een overmachtsituatie als de periode van verbod verlengd wordt. Hoe waarschijnlijk ook, dat is nu nog niet zeker. Toch kan het door het stilleggen van de repetities onmogelijk zijn het concert doorgang te laten vinden, ook als het van de overheid wel mag. Hoe hiermee juridisch omgegaan wordt, kunnen wij u (nog) niet zeggen.
De huidige situatie is een enorme klap voor de musici en solisten. Wij raden in alle gevallen aan om samen te zoeken naar verzachting van de pijn door een alternatieve datum te vinden voor het vervallen concert. Dat kan met elk concert. Het voelt misschien wat ongewoon om een Matthäus Passion te plannen in september, maar in Frankrijk en Duitsland gebeurt dat ook, dus waarom hier niet! Ook in september is het prachtige muziek.
- Contributie - Corona en contributie aan KCZB
Ongeacht of de vereniging haar doelstellingen en activiteiten waar heeft kunnen maken bent u contributie verschuldigd. Bij een lidmaatschap is er geen sprake van wederkerigheid van rechten en plichten zoals bij een overeenkomst het geval is. Het niet kunnen doorgaan van repetities of activiteiten staat dus los van de contributie en leden blijven deze verschuldigd.
- Contributie - Koorleden contributie aan koor
Ongeacht of de vereniging haar doelstellingen en activiteiten waar heeft kunnen maken bent u contributie verschuldigd. Bij een lidmaatschap is er geen sprake van wederkerigheid van rechten en plichten zoals bij een overeenkomst het geval is. Het niet kunnen doorgaan van repetities of activiteiten staat dus los van de contributie en leden blijven deze verschuldigd.
- Hoofdelijke aansprakelijkheid als bestuurslid
Als het koor aansprakelijk wordt gesteld voor zaken die niet door zijn gegaan door corona en het koor niet voldoende saldo heeft, bent u in sommige gevallen als bestuurslid hoofdelijk aansprakelijk.
Dit bovenstaande geldt als u alle andere mogelijke oplossingen heeft uitgesloten (overmacht door RIVM)
Ook moet er gekeken worden naar de contracten die u bent aangegaan,
Mocht u aansprakelijk gesteld worden, neemt u dan contact op met de KCZB. Op dat moment kunnen wij onderzoeken of wij u kunnen helpen met juridische ondersteuning.Er zijn drie mogelijke situaties
- géén notariële statuten / géén inschrijving bij KvK
U bent als bestuurslid hoofdelijk aansprakelijk voor de financiële gevolgen van het koor.- géén notariële statuten / wél inchrijving bij KvK
Eerst is het koor aansprakelijk en dan pas het bestuurslid.- wél notariële statuten / wél inschrijving bij KvK
Alleen het koor is aansprakelijk (tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur en verwijtbaar handelen). - Kan ik een nieuw certificaat aanvragen nu de uitreiking van de jubileumattentie uitgesteld is?
Als u een certificaat/oorkonde heeft ontvangen bij een jubileumattentie en de data kloppen niet meer i.v.m. uitstel van bijvoorbeeld een ledenvergadering, dan kunt u een nieuw certificaat aanvragen. Op het nieuwe certificaat wordt de juiste datum vermeld. Voor dit nieuwe certificaat worden dan kosten in rekening gebracht. De kosten voor een vervangend exemplaar zijn € 5,00 (incl. BTW en verzendkosten)
- KCB administratiekosten van concerten binnen de quarantaine tijd
Voor een concert dat binnen de quarantaine periode valt en uitgesteld wordt naar een nieuwe uitvoeringsdatum zal de KCB de administratiekosten pas factureren ná het daadwerkelijke concert. (dit is ook de gebruikelijke gang van zaken)
Wilt u z.s.m. de nieuwe concertdatum kenbaar maken bij het KCBWordt uw concert echter geheel geannuleerd dan zal de KCB géén administratiekosten in rekening brengen.
Dit uit coulance in deze corona-periode.
Ook annuleringen graag kenbaar maken bij KCB - Koop - bladmuziek van Nederlandse en buitenlandse uitgevers
Bestelde bladmuziek van zowel Nederlandse en buitenlandse uitgeverijen kan niet retourgezonden worden aan de KCZB of de uitgever omdat concerten /uitvoeringen geannuleerd zijn. Gekochte muziek is eigendom van het koor!
- Kunnen we ondanks corona repeteren?
Per 1 juni is er een Protocol en aanvullende richtlijnen voor de koorsector
Samen zingen kan, en kan ook veilig!
Daarbij blijft het noodzakelijk dat deze herstart met de nodige voorzichtigheid gebeurt. Dat betekent stapsgewijs beginnen in kleine zanggroepjes en bij voorkeur buiten. Zodoende kunnen we leren in de praktijk en beperken we de risico’s. Allerlei organisaties, instanties en onderzoekers komen met adviezen die onderling de nodige verschillen vertonen. Daarmee neemt de verwarring bij onze koren alleen maar toe, reden om u te informeren hoe de KCZB hier in staat.
De KCZB kan - door de grote diversiteit van koren, het aantal koorleden en de verschillen in locaties - onmogelijk voor elk koor een advies op maat afgeven. De KCZB laat zich leiden door het overheidsadvies en tekent daarbij aan dat wel of niet zingen uiteindelijk de verantwoordelijkheid van het koor zelf is en dat elk koor zich te allen tijde bewust moet zijn van de restricties die bij zingen in acht moeten worden genomen.
Het advies van de overheid luidt:
De overheid ontraadt zingen, binnen en buiten. Het is echter niet verboden,
maar er wordt wel gewezen op de restricties die van toepassing zijn als besloten wordt toch te gaan zingen.Naast het besluit om als koor wel of niet weer te gaan zingen, moet rekening gehouden worden met een aantal andere factoren:
Toestemming gemeente
Niet iedere gemeente geeft toestemming.
Raadpleeg de plaatselijke verordening van uw gemeente zodat u op de hoogte bent van de voor u geldende maatregelen.Protocol Koornetwerk Nederland
Besluit u om als koor te gaan zingen? Doe dit dan, met inachtneming van het onderstaande protocol:
> Protocol Koornetwerk NederlandKoornetwerk Nederland heeft dit protocol in nauwe samenwerking met professionele koren opgesteld. Het protocol wordt regelmatig aangepast naar de nieuwste ontwikkelingen.
Noot: Het RIVM heeft overigens dit protocol nog niet voorzien van haar akkoord.
Zie ook
- Digitaal repeteren, kan dat?
Er is veel uitgeprobeerd op gebied van samen repeteren via internet. Ondanks alle pogingen blijft dit ingewikkeld en zijn de ervaringen wisselend. Zie ook
> Corona toolkit voor KCZB leden
Een andere mogelijkheid is dat de dirigent of begleider geluidopnames maakt van de verschillende koorstemmen die de koorleden thuis kunnen beluisteren en instuderen. Dan kennen de koorleden op de eerste repetitie hun partij al. Het plezier van samen muziek maken ondervangt dit helaas niet.
- Moeten wij een gepland concert annuleren? Zo ja: hoe?
U heeft binnen afzienbare tijd een concert gepland en u maakt zich zorgen of het wel door kan gaan. Aan de ene kant is er de veiligheid van zangers, andere medewerkenden en publiek. Aan de andere kant is het toewerken naar een uitvoering motiverend voor een koor.
Deze vragen kunnen u helpen om een goede afweging te maken:
Biedt de concertlocatie de juiste mogelijkheden?
- kunnen koorleden zingen met voldoende afstand en in zigzagformatie?
- durven de koorleden het aan? M.a.w. heeft u genoeg zangers om het concert te kunnen geven?
- is er ruimte genoeg voor afstand met en in het orkest?
- voor hoeveel toehoorders blijft er ruimte over?Blijkt dat het concert in praktische zin haalbaar is, dan komt de vraag of het financieel haalbaar is.
Als het beperkte aantal toehoorders de kosten niet zal dekken, kunt u twee kanten op:
- u geeft het concert wel. U maakt verlies, maar het koor heeft dit nodig;
- u heeft financieel niet de mogelijkheid om het verlies te dragen. U besluit te annuleren of te verschuiven naar later.Als u besluit te annuleren of te schuiven, doet u dat dan zo lang mogelijk van tevoren en ga in gesprek met uw contractanten. Leg uit wat uw zorgen en overwegingen zijn. Realiseert u zich dat de solisten en musici vrijwel zonder werk zitten en blij zijn weer muziek te mogen maken en inkomsten te hebben. Het vooruitzicht dat zij weer een rol zullen krijgen in het verplaatste concert is al iets. Heeft u de mogelijkheid om een vergoeding of voorschot te geven dan raden we dat van harte aan.
- Wij hebben een evenementenverzekering, dekt die de annulering van ons concert?
- Evenementenverzekeringen afgesloten na 25 februari 2020 hebben een clausule waarin het Coronavirus wordt uitgesloten.
- Als u voor 25 februari een evenementenverzekering heeft afgesloten, kan de verzekeringsmaatschappij u informatie geven over de dekking.
Als u uw concert wilt verplaatsen met dezelfde bezetting en u wilt de evenementenverzekering meenemen naar de nieuwe datum, bespreekt u dat dan met de verzekeringsmaatschappij en zorg ervoor dat de oorspronkelijke afsluitdatum (van vóór 25 februari) blijft staan.
- Uitbetaling – Dirigent/pianist
Zie website Koornetwerk Nederland
Als KCZB hebben wij een voetnoot geplaatst in de mailing aan onze aangesloten koren.
De tekst daarvan leest u hieronder.[ TEKST KOORNETWERK NEDERLAND ]
In het geval de dirigent een arbeidsovereenkomst met uw vereniging heeft, zult u het salaris moeten doorbetalen. Dat geldt in het algemeen ook voor het geval er een overeenkomst van opdracht is gesloten en uw vereniging de dirigent een vaste maandelijkse vergoeding betaalt, ongeacht het aantal activiteiten/evenementen per maand. Dat zou anders kunnen worden als de maatregelen voor een langere periode zullen gaan gelden.Het standpunt van de KCZB is iets anders: indien u met uw dirigent een overeenkomst van opdracht (tot het verrichten van diensten) heeft afgesloten, is de zakelijke conclusie dat de dirigent niet betaald wordt voor niet-geleide repetities. Het doorbetalen bij ziekte en/of tijdens vakanties duidt op een arbeidsovereenkomst en dat wilt u vermijden. Maar zoals hieronder gesteld speelt wel uw relatie en solidariteit met uw dirigent een rol. Indien u uw dirigent en begeleider in deze moeilijke tijd tegemoet wilt komen met een betaling, raden wij u aan de schijn van doorbetaling bij het niet leveren van diensten te vermijden.
Deze tekst dient ter informatie en beoogt geen juridisch advies te zijn.
U kunt aan deze tekst geen rechten ontlenen.Betaling dirigent
Nu er geen repetities zijn (en het concert is afgelast) kunnen wij de dirigent geen honorarium doorbetalen.
Hoe kunnen wij hem toch ondersteunen?> U heeft met uw dirigent waarschijnlijk regelmatig overleg en contact over de zorg rond het wegvallen van
repetities en de voorbereiding van uw concert of over het uitstellen van het concert. U kunt hem voor
deze diensten betalen. Het is geen doorbetaling van de repetities, dus het bedrag is anders.
> Men mag per jaar een maximum aan giften belastingvrij en aangiftevrij ontvangen.
Zie hiervoor de informatie op de site van de belastingdienst.Houdt u in de gaten wat uw mandaat is van de ALV in het doen van betalingen.
Heeft u voor een schenking toestemming nodig van de ALV? Raadpleeg uw statuten
en reglementen en uw begroting. - Uitbetaling - Solisten
Wij hebben contracten met de solisten afgesloten via het KCB. In de contractvoorwaarden vinden we richtlijnen voor als de kunstenaar door overmacht niet in staat is uit te voeren, maar geen richtlijnen voor als het koor door overmacht niet kan uitvoeren.
Moeten wij de volledige honoraria uitbetalen?
In artikel 8 van de contractvoorwaarden vindt u hierop het antwoord: ‘bij eenzijdige verbreking van de overeenkomst zonder dat van overmacht sprake is, is de verbrekende partij de andere partij een schadevergoeding verschuldigd ter grootte van het honorarium’.
Indien wel van overmacht sprake is, is dit dus niet aan de orde.
Overigens staat het u geheel vrij om de contractanten toch (een deel van) het honorarium te betalen. Voor de meeste artiesten is dit de periode waarin zij een groot deel van het inkomen voor de rest van het jaar verdienen en dat valt nu weg. Zij zouden u zeer dankbaar zijn! Als u contact opneemt met het KCB zorgen zij voor de betalingen zoals gebruikelijk.De huidige situatie is een enorme klap voor de musici en solisten. Wij raden in alle gevallen aan om samen te zoeken naar verzachting van de pijn door een alternatieve datum te vinden voor het vervallen concert. Dat kan met elk concert. Het voelt misschien wat ongewoon om een Matthäus Passion te plannen in september, maar in Frankrijk en Duitsland gebeurt dat ook, dus waarom hier niet! Ook in september is het prachtige muziek.
- AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming)
- Moeten wij als bestuur zorgen voor een privacyverklaring voor onze vereniging?
Ja, dat moet u. En de privacyverklaring moet gemakkelijk te vinden zijn. Zet deze daarom op uw website. In uw privacyverklaring laat u onder andere zien met welk doel u persoonsgegevens verwerkt, op welke manier en op basis van welke grondslag. Zorgvuldigheid is waar het om gaat bij het verwerken van persoonsgegevens en dat moet blijken uit uw privacyverklaring.
- Kunnen wij als bestuur zelf een privacyverklaring maken?
Dat raden wij af. Via onze vouchers kunt u een privacyverklaring downloaden en aanpassen aan de situatie van uw koor.
- Voor onze concerten nodigen wij altijd een fotograaf uit. Moeten wij alle koorleden en alle orkestleden om toestemming vragen?
Ja, dat is een mogelijkheid. Die toestemming moet aantoonbaar zijn, van te voren verkregen, per koorlid en per koorgelegenheid (bijvoorbeeld een bepaald concert). In de praktijk zal dit vaak niet werken.
Alternatief: wanneer u als bestuur vindt dat met het maken van groepsfoto’s en het publiceren ervan (op de website of in een folder) een groot belang van het koor gediend is, geeft u in de privacyverklaring aan dat u zich bij het verwerken van deze persoonsgegevens beroept op de grondslag 'noodzakelijk voor de behartiging van een gerechtvaardigd belang'. In de privacyverklaring motiveert u het belang van het koor en u geeft aan waarom dit zwaarder weegt dan het belang van een individueel koorlid ten aanzien van diens privacy. Bespreek de motivering goed binnen het bestuur.
Pas op! Vraag niet voor een concert alsnog toestemming van alle betrokkenen want daarmee verzwakt u mogelijk uw beroep op de grondslag 'gerechtvaardigd belang'.
- Iemand meldt zich aan als nieuw lid: welke persoonsgegevens mogen wij vragen?
U moet zich beperken tot die persoonsgegevens die strikt noodzakelijk zijn om lid te kunnen worden van uw koor, met andere woorden: voor het aangaan van een lidmaatschapsovereenkomst. Pas eventueel het aanmeldingsformulier aan. Pas op! Vraag nooit persoonsgegevens die te maken hebben met geloofsovertuiging, etniciteit, gezondheid etc. De AVG ziet deze als bijzondere persoonsgegevens die u extra moet beschermen.
- Mogen wij de persoonsgegevens van onze oud-leden bewaren voor bijvoorbeeld een reünie?
Dat mag u alleen doen als u vooraf schriftelijke toestemming heeft gevraagd voor dit specifieke doel. Zo niet, vraag alsnog toestemming.
- Hoe lang mogen wij de persoonsgegevens van koorleden bewaren?
Na het beëindigen van het lidmaatschap moet u deze direct verwijderen, tenzij expliciet toestemming is gevraagd voor het bewaren ervan met vermelding van een goed omschreven doel. Toestemming moet aantoonbaar (bijvoorbeeld schriftelijk) verstrekt zijn. Stilzwijgende toestemming is niet rechtsgeldig volgens de AVG. De persoonsgegevens van oud-leden die strikt nodig zijn voor uw financiële administratie moet u 7 jaar bewaren van de fiscus.
- Mogen wij een nieuw lid onze digitale nieuwsbrief sturen?
Ook hier dient u specifiek en aantoonbaar toestemming voor te vragen en te hebben gekregen. Geef ook aan op welke manier iemand zich weer kan afmelden! Doe dat laatste bij iedere digitale nieuwsbrief.
- In onze e-mailberichten over repetities en concerten zijn de e-mailadressen van alle koorleden en anderen te zien aan wie die e-mail is gestuurd. Mag dat?
Nee, dat mag niet, e-mailadressen zijn persoonsgegevens. In zulke e-mails moet u ervoor zorgen dat al die adressen verborgen zijn (BCC) tenzij iedereen hiervoor specifiek en aantoonbaar toestemming heeft gegeven.
- Als wij een concert geven, staan in het programmaboekje de namen van alle koorleden. Mag dat?
Dat mag alleen als u specifiek hiervoor van alle koorleden van te voren individueel en aantoonbaar (schriftelijk) toestemming heeft gekregen.
- Er is een conflict met de dirigent, die inmiddels is opgestapt. Hij eist per aangetekende brief dat al zijn persoonsgegevens per direct worden verwijderd. Moeten wij dat doen?
Als de dirigent inkomsten van het koor heeft ontvangen, is er een wettelijke verplichting vanuit de fiscus om gedurende een periode van 7 jaar de relevante persoonsgegevens te bewaren. Dat geldt voor onder andere sofinummer, NAW-gegevens, bankrekeningnummer en evt. paspoortkopie. Overige gegevens moet u op verzoek van de dirigent verwijderen want op grond van de AVG kunnen personen een beroep doen op “het recht op vergetelheid”, tenzij er sprake is van een van de omstandigheden die de AVG noemt en waarbij het recht op vergetelheid niet geldt, bijvoorbeeld wanneer u onverhoopt in een rechtszaak met de dirigent verwikkeld raakt.
- Moeten wij een verwerkersovereenkomst afsluiten?
Deze hoeft u alleen af te sluiten als u de ledenadministratie dan wel financiële administratie of een andere verwerking van persoonsgegevens heeft uitbesteed aan een externe partij. Denk bijvoorbeeld aan de drukker van programmaboekjes of een verloningsbureau wanneer u solisten en een orkest inhuurt.
- Hoe lang mogen we de persoonsgegevens van oud-bestuursleden bewaren?
In verband met bestuurdersaansprakelijkheid is hier in zijn algemeenheid niet een concreet antwoord op te geven. Onder andere speelt een rol of de uittredende bestuursleden zijn gedechargeerd voor het als bestuur gevoerde beleid. Toestemming vragen is een mogelijkheid.
- Onze penningmeester beheert thuis op zijn computer de ledenadministratie en de financiële administratie. Als zijn computer niet goed beveiligd is en er is sprake van een hack, zijn wij als bestuur collectief verantwoordelijk daarvoor?
Ja, die mogelijkheid is er. U moet in ieder geval schriftelijke afspraken maken met de penningmeester (laten tekenen!) hoe de bestanden optimaal beveiligd worden en blijven; hij moet natuurlijk die afspraken nakomen. Ook moet u afspreken wie er toegang krijgt tot de bestanden en met welk doel, vast te leggen als bestuursbesluit in de notulen van de bestuursvergadering. Werk met geheimhoudingsverklaringen. Het voorgaande geldt ook wanneer de bestanden in de cloud staan. Maak afspraken over welke bestuursleden een (verschillend!) wachtwoord krijgen en waarvoor en leg deze afspraken schriftelijk vast.
- Zijn wij verplicht een datalekregister bij te houden?
Ja. U bent verplicht dit op te stellen en bij te houden in een vorm die u zelf kunt kiezen.
- Algemene vragen
- Kan ik voor de vrijwilligers van mijn (kinder)koor een VOG aanvragen?
Veel organisaties die met kwetsbare mensen werken, verlangen een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van hun vrijwilligers. Bij een kinder- of jeugdkoor kan dit ook verstandig zijn.
Een koor kan een gratis VOG aanvragen voor de vrijwilligers als aan twee voorwaarden voldaan is:
-uw vereniging is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
-u heeft beleid geformuleerd over hoe u omgaat met veiligheid van deelnemers aan uw activiteiten
Zie
> https://www.gratisvog.nl/voorwaarden
Meer informatie over het formuleren en uitvoeren van beleid vindt u op > https://www.vrijwilligerswerk.nl/in+veilige+handen+home+nieuw/default.aspx
- Wat moeten we als koorbestuur doen om ons voor te bereiden op de WBTR?
De WBTR is de Wet bestuur en toezicht Rechtspersonen. Deze wet gaat op 1 juli 2021 in en het doel is een verbetering van de kwaliteit van bestuur van organisaties en het gelijktrekken van regels.
De WBTR geldt ook voor niet-commerciële stichtingen en verenigingen en voor informele verenigingen. De WBTR geldt dus voor vrijwel alle bij de KCZB aangesloten koren. Koren hoeven niet voor 1 juli hun statuten aan te passen, er is een overgangsregeling van 5 jaar. U kunt dus wachten tot er een andere aanleiding is om de statuten aan te passen. Zo voorkomt u dubbele kosten.
meer informatie: https://www.kczb.nl/service/wbtr
Ook heeft de KCZB modelstatuten waarin al rekening gehouden is met de WBTR. Deze zijn voor leden gratis aan te vragen via info@kczb.nl. We hebben afspraken met een notaris. Koren die lid zijn en gebruik maken van onze modelstatuten kunnen bij deze notaris gebruik maken van een voordelig tarief.
- We willen ons concert promoten bij mede-koren. Heeft de KCZB een lijst met e-mail adressen?
De KCZB mag vanwege de AVG geen gegevens van de leden verschaffen. We mogen u daarom geen lijst met e-mail adressen geven.
Koren die zijn aangesloten bij de KCZB kunnen hun concert aankondigen in de concertagenda. Ook kunt u een aankondiging plaatsen op de Facebookpagina van de KCZB. - Concertagenda
- Hoe kan ik een evenement op de kalender toevoegen?
Is uw koor aangesloten bij de KCZB, dan kunt u rechtsboven op de website inloggen.De secretaris heeft de inloggegevens.
Op het tabblad 'Evenementen' kunt u zelf uw concert toevoegen. We vragen u om dit zo volledig mogelijk te doen:- Titel van het concert
- Datum en tijd
- Plaats (met adres)
- Koor dat het concert geeft
- Website waarop meer informatie te vinden is of contactgegevens
- Een foto is niet verplicht, wel erg welkom
De KCZB controleert concerten die in de agenda geplaatst worden. Bij onvoldoende of kennelijk onjuiste informatie kan de aankondiging verwijderd worden. Zo houden we de agenda interessant.
- Dirigenten
- Heeft de KCZB tips voor de sollicitatieprocedure van een dirigent?
Ja, de tips kunt u vinden op de pagina dirigenten informatie.
- Wij zoeken een nieuwe dirigent of een vervanger, kunt u ons helpen?
KCZBleden kunnen in de dirigenten vacaturebank zoeken naar een dirigent. U kunt zoeken op provincie, op een bepaalde dag of voor een bepaalde koorsoort, of een combinatie van die gegevens.
In de vacaturebank staan contactgegevens dan de dirigenten.Vindt u een passende kandidaat dan legt u zelf contact.
Klik hier om naar de vacaturebank te gaan.
- Waar kunnen dirigenten zich inschrijven voor een profiel in de dirigenten vacaturebank?
Met een profiel in de Dirigenten Vacaturebank kunnen KCZB leden makkelijker zoeken naar een dirigent voor hun koor. Klik hier om u in te schrijven
- Wij willen de contract overeenkomst met de dirigent beëindigen. Kan dat zo maar?
Dat is afhankelijk van de inhoud van de overeenkomst die u heeft gesloten.
Gebruikt u de KCZB modelovereenkomst, dan kan de overeenkomst in principe worden opgezegd met in achtneming van de opzegtermijn.Vraag bij twijfel altijd advies aan het KCZB-kantoor.
T..: 071-5605553 - Heeft de KCZB richtlijnen voor dirigentenhonoraria?
De KCZB volgt de richtlijn van Koornetwerk Nederland.
Voor meer informatie klik hier - Heeft de KCZB een model dirigenten overeenkomst?
Klik hier voor de dirigenten overeenkomst
- Fiscale vragen
- Waar vind ik informatie over SBBI?
Alle informatie over SBBI vindt u op de website van de Belastingdienst.
- Waar vind ik informatie over een ANBI status?
Alle informatie over de 'ANBI status' (Algemeen Nut Beogende Instellingen) vindt u op de website van de Belastingdienst
- Inloggen
- Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Hoe krijg ik een nieuw wachtwoord?
U kunt uw wachtwoord opvragen via de inlogpagina.
Klik op "wachtwoord vergeten" en volg de verdere instructies. - Hoe kan ik mijn wachtwoord veranderen?
Om het wachtwoord te veranderen logt u eerst in: inloggen
Ga dan naar het tabblad "wachtwoord wijzigen" en voer een nieuw wachtwoord in. - Ik krijg een foutmelding bij het openen van de pagina 'Uw Koorgegevens'
De pagina met uw koorgegevens is extra beveiligd. Zorg ervoor dat uw browser up-to-date is.
Sommige providers (o.a. Solcon en Filternet) hebben een filter dat openen van deze pagina verhindert. n dat geval kunt u het filter tijdelijk uitzetten en de browser opnieuw opstarten. Log daarna opnieuw in.
Mocht dit het probleem niet verhelpen dan kunt u aanpassingen in uw koorgegevens per e-mail sturen. Het e-mail adres is ledenadministratie@kczb.nl
- KCB - Artiestenverloning
- Hoe kunnen wij medewerkers aan ons concert betalen?
De wetgever bepaalt dat uw koor voor uitvoeringen belastingtechnisch werkgever is. U moet voor de betreffende personen dus een loonadministratie aanleggen. Het KCB kan alles wat hierbij komt kijken van u overnemen.
- Onze medewerker aan het concert wil een factuur sturen. Kan dat?
Indien de "artiest" zelfstandig ondernemer (zzp-er) is, mag hij aan u een factuur zenden. U hoeft hem in dat geval niet te verlonen en aangifte te doen.
Sinds het verdwijnen van de VAR en het in werking treden van de wet DBA in mei 2016 is de controle lastiger geworden voor opdrachtgevers. Dat is precies de bedoeling geweest van deze wet: de opdrachtgever is medeverantwoordelijk voor het beoordelen of de opdracht onder zelfstandig-ondernemerschap valt. De belastingdienst doet dat niet meer voor u.
De wet DBA blijkt landelijk niet het beoogde effect te hebben en de overheid heeft voor 2020 een vervangende wet aangekondigd. Tot dan is de wet DBA van kracht, al wordt er niet streng gecontroleerd. Het vorige kabinet heeft de uitspraak gedaan dat er voor de culturele hoek een aparte regeling moet komen, maar of dit kabinet die mening deelt is de vraag. Het KCB houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten.
In de huidige situatie kunt u de factuur controleren op het btw-nummer: het vermelden daarvan op de factuur is één van de vereisten van de belastingdienst voor het opstellen van een factuur. De artiest moet ook verklaren dat hij uit de artiestenregeling stapt. Deze tekst is verplicht op het contract en/of de factuur. Voor overige vereisten zie de site van de belastingdienst.
- Wat moet ik invullen bij het kledingvoorschrift?
Het kledingvoorschrift komt op het contract te staan en is een aanwijzing voor de solist of het orkest. Het is dus niet de bedoeling dat u hier de koorkleding invult! De standaard geboden opties zijn ‘kort zwart’ en ‘lang zwart’ en dat zijn eigenlijk termen die gebruikt worden in de orkestwereld. ‘Kort zwart’ wil zeggen zwart pak/jacquet en ‘lang zwart’ wil zeggen rokkostuum. Voor de solist geeft dit de stijl aan die u op het podium graag wilt zien, maar zij zullen daar op hun eigen manier mee omgaan. Zo zal een Belgische solist waarschijnlijk in rokkostuum komen, ook als u kort zwart op het contract hebt aangegeven, omdat dat in België zo hoort. Over de dames hoeft u zich over het algemeen geen zorgen te maken, zij passen hun kleding aan aan de te zingen muziek en de alt en de sopraan zullen vaak ook even afstemmen met elkaar wat zij zullen dragen, zodat hun kleding niet zal vloeken. Bij de aanwijzing ‘kort zwart’ hoeft u niet bang te zijn dat zij in een kort zwart rokje zullen verschijnen bij uw concert! Als u voor een bepaalde gelegenheid concrete wensen hebt m.b.t. de kleding van de solisten, is het verstandig dat met hen te bespreken.
- Lidmaatschap KCZB
- Ons ledenaantal is gewijzigd, moeten we dat doorgeven?
De KCZB inventariseert één maal per jaar de ledenstand van alle verenigingen.
Begin januari ontvangt de secretaris van het koor een e-mailbericht met het verzoek om het ledenaantal
van het koor per 1 januari van het lopende kalenderjaar door te geven.
Het ledenaantal per 1 januari is bepalend voor de contributienota voor het betreffende jaar.
Eenmaal vastgesteld, kan de nota niet meer worden gewijzigd. - Moeten wij op het programma van onze uitvoering vermelden dat wij bij de KCZB zijn aangesloten?
Ja, omdat u bij de KCZB bent aangesloten dient u dat op het programma te vermelden.
Hiervoor is een een tekstafbeelding (JPG-bestand) beschikbaar.
> Aangesloten bij de KCZB (KLEUR) - Ons koor wordt opgeheven. Hoe pakken we dat aan?
Het koorbestuur informeert de KCZB over de opheffing van de vereniging. Dit kan alleen schriftelijk: per brief of per e-mail. Vermeld in uw bericht de datum van de opheffing en de reden van opheffing. Het koor ontvangt een bevestiging van de opheffing en de opzegging van het KCZB lidmaatschap.
Als het koor in de loop van het kalenderjaar wordt opgeheven, is het koor de contributie voor het hele jaar verschuldigd (Art.8;1 van de KCZB statuten). De KCZB gaat namens het koor verplichtingen aan bij derden (o.a. BUMA en WA verzekering). Die worden gebaseerd op het ledenaantal op 1 januari. We kunnen die verplichtingen niet tijdens het jaar wijzigen.
De procedure om een vereniging op te heffen hebben we beschreven in een aandachtspuntenlijst. Let op: voor verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid (met notariële statuten, ingeschreven bij de Kamer van koophandel) zijn er wettelijke verplichtingen. Het is belangrijk om die na te komen.
> Aandachtspunten bij het opheffen van een vereniging - Hoe kunnen wij het lidmaatschap van de KCZB opzeggen?
Het lidmaatschap kan alleen met ingang van 1 januari van een kalenderjaar schriftelijk worden opgezegd.
De opzegtermijn bedraagt drie maanden, zodat de opzegging vóór 1 oktober daaraan voorafgaand in het bezit van de KCZB moet zijn.Realiseert u zich dat de KCZB voor u de BUMA-rechten voldoet, die uw koor wettelijk verschuldigd is.
Bij opzegging meldt de KCZB aan BUMA wanneer uw koor het lidmaatschap heeft opgezegd.
U dient het koor wel uit eigener beweging bij BUMA aan te melden. - Muziek op internet
- Wij willen geluidsfragmenten op onze website plaatsen, mag dat?
Voor auteursrechtelijk beschermde geluidsfragmenten op uw website dient u de auteursrechten te regelen met Stemra.
Opnamen van uw eigen koor, die auteursrechtenvrije muziek bevat, mag op de website worden geplaatst,
zonder dat rechten verschuldigd zijn. Voor meer informatie BUMA/STEMRA - Mogen wij PDF-bestanden van onze muziek maken en die op internet zetten?
Een PDF-bestand maken van een uitgave van een uitgever maken is niet toegestaan.
Dat is namelijk een vorm van verveelvoudigen die in de auteurswet wordt verboden.
Wilt u een PDF-file op de website zetten van een door u zelf geschreven werk (tekst en muziek),
dan bent u zelf de auteur en dan mag het natuurlijk wel. - Muziek bestellen / BUMA / Kopiëren
- Hoe kan ik muziek bestellen bij de KCZB?
U kunt bij de KCZB muziek kopen of huren.
BLADMUZIEK HUREN:
> Catalogus BibliotheekBLADMUZIEK KOPEN:
> Catalogus KCZB-uitgeverijBLADMUZIEK KOPEN VAN EEN ANDERE UITGEVERIJ:
> Bestelformulier - Kunnen wij onze aangekochte partituren ook door onze leden laten gebruiken met een iPad, op de repetitie avonden?
In principe is voor het verspreiden van muziek via digitale middelen auteursrecht (zgn. copyright) verschuldigd.
Dit is niet afgedekt via de contributie aan de KCZB.
Overigens blijft onverlet dat er voor ieder koorlid een origineel exemplaar moet zijn aangeschaft. - Wij hebben muziek overgenomen / gekocht van een ander koor. Is over deze muziek nog auteursrecht verschuldigd?
Bij de verkoop van muziek aan de eerste eindgebruiker is het copyright "uitgeput", zoals dat juridisch wordt genoemd.
Bij de verkoop heeft/hebben de auteur(s) niet opnieuw recht op vergoeding.Indien het betreffende werk in het openbaar wordt uitgevoerd, en het werk is nog auteursrechtelijk beschermd,
dan moet voor de uitvoering wel BUMA-recht (uitvoeringsrecht) worden betaald.De KCZB heeft met BUMA een collectieve overeenkomst.
De KCZB betaald de BUMA-rechten als uw koor lid is van de KCZB.De BUMA vraagt u één keer per jaar om een opgave te doen van de uitgevoerde werken.
Dit is om de geïncasseerde BUMA premie zo goed mogelijk over de "rechthebbenden"
o.a. componisten/tekstschrijvers) te kunnen verdelen. - BUMA vraagt ons koor een programma opgave te doen, is dat verplicht?
Ja, reageren is verplicht.
De BUMA vraagt de koren één keer per jaar om een opgave te doen van de uitgevoerde werken.
Dit is om de geïncasseerde BUMA premie zo goed mogelijk over de "rechthebbenden" (o.a. componisten/tekstschrijvers) te kunnen verdelen. U kunt opgave doen via de BUMA-Portal. - Moeten wij bij de BUMA-repertoireopgave ook opgeven wat wij tijdens kerkdiensten hebben uitgevoerd?
Ja, u geeft al het repertoire op dat uw koor in het openbaar heeft gezongen, ook kerkdiensten horen daarbij.
De opgave heeft voor uw koor geen financiële gevolgen.
De opgave is alleen bedoeld om te bepalen aan welke auteurs BUMA uitvoeringsrechten moet uitbetalen. - Wij geven een uitvoering samen met een koor dat niet bij een korenbond is aangesloten. Moeten wij extra BUMA/rechten betalen?
Het contract dat voor alle KCZB-koren met BUMA is afgesloten sluit deze concerten geheel uit.
Voor deze situatie moet dus altijd een aanvullende overeenkomst met BUMA worden gesloten. - Wij geven een uitvoering in het buitenland, moeten wij extra BUMA-rechten betalen?
Is uw koor bij de KCZB aangesloten, dan valt uw koor onder de collectieve afkoopregeling voor auteursrechten van
e Koornetwerk Nederland. Voor alle door u in NEDERLAND uitgevoerde werken is dan het auteursrecht betaald.
Treedt u in het buitenland op dan valt u onder de wetgeving van het betreffende land.
U dient daar dan de auteursrechten te voldoen. - Originele bladmuziek heeft een Engelse tekst, mag dat vertaald worden in het Nederlands?
Als de muziek auteursrechtelijk beschermd is mag dat alleen als u toestemming heeft van de rechthebbende,
zijnde de uitgever van de bladmuziek. Indien het werk auteursrechtenvrij is, dan mag u de tekst vervangen. - Tot wanneer is een werk auteursrechtelijk beschermd?
De auteurswet beschermt het werk van de "maker" tot 70 jaar na zijn dood.
Na deze tijd mag een werk worden bewerkt, vertaald en eventueel opnieuw worden uitgegeven.
Het einde van de beschermingsduur betekent niet dat een werk daarna vrij mag worden gefotokopieerd.
De uitgever ontleent aan het "beeld" ook rechten.
Onder "maker" kan worden verstaan: componist, tekstschrijver, vertaler, bewerker of een combinatie van deze.
Een koorwerk is dus beschermd tot 70 jaar na de dood van de langstlevende maker!Voorbeeld:
Muziek: J.S.Bach, Tekst: Maarten Luther (duits) - Werk is auteursrechten vrij
Muziek: J.S.Bach, Tekst: Vertaling Jan Wit (1914-1980) - Werk is beschermd - Orkestmuziek is alleen te huur "bij de uitgever". Zorgt de KCZB daar ook voor?
Via de KCZB biblliotheek kunt u het materiaal bestellen.
Advies is om voor bestelling van deze muziek eerst een prijsopgave te vragen.
KCZB-bibliotheek: 071-5605551 / bibliotheek@kczb.nl - Mogen wij alle door ons gekochte muziek digitaliseren (opslaan als PDF)?
U mag voor uw archief een PDF maken en die opslaan.
Voorwaarde is wel dat u voor alle leden een exemplaar gekocht heeft.
Van het PDF bestand mag u geen afdrukken maken.
Het PDF bestand mag u ook niet openbaar op de website van uw koor zetten! - Mogen wij muziek van internet downloaden?
Muziek die op zgn. Publiek Domein sites staat mag worden gedownload en vermenigvuldigd.
Ga na of de oorspronkelijke "makers" (componist/tekstschrijver) langer dan 70 jaar geleden zijn overleden! - Mogen wij muziek kopiëren?
Auteursrechtelijk beschermde muziek mag nooit worden gekopieerd, gewijzigd of bewerkt.
De auteur heeft dat exclusieve recht, dat hij kan doorverkopen aan een uitgever.
Uit de verkoop krijgt de auteur een vergoeding.
Kopiëren houdt daarom in dat u naast de uitgever ook de auteur(s) van zijn brood berooft. - Levert de KCZB muziek van andere uitgevers?
De KCZB onderhoudt contact met uitgevers in Nederland en in het buitenland.
U kunt altijd mailen of bellen als u vragen heeft over bladmuziek. - Verzekeringen
- Zijn wij als koor WA verzekerd?
Alle bij de KCZB aangesloten verenigingen zijn automatisch verzekerd tegen Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Ook de vrijwilligers die voor uw koor actief zijn, zijn in de polis ondergebracht.
voor meer informatie verwijzen wij u naar: https://www.kczb.nl/service/verzekeringen - Wij lenen een instrument van iemand. Kunnen we het instrument verzekeren?
Als uw koor deelneemt aan de Inventaris verzekering bij de KCZB, zijn gehuurde of geleende goederen automatisch meeverzekerd. De verzekering dekt risico's die vergelijkbaar zijn met de gedekte risico's van de inboedelverzekering van uw huis. Hij geldt dus alleen indien het gehuurde zich bevindt in een gebouw. Schade ontstaan tijdens transport van gehuurde goederen b.v. een continuo-orgel of keyboard is bij deze polis NIET verzekerd. Spreek met de eigenaar goed af wie aansprakelijk is voor schade in dit soort gevallen.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar:
- Wij willen een verzekering afsluiten voor onze instrumenten. Kan dat?
Ja, de KCZB biedt een zeer voordelige audio- / instrumentenverzekering.
Voor meer informatie klik hier - Kunnen wij onze dirigent verzekeren voor inkomstenderving als hij ziek is?
Ja, de KCZB biedt een dirigenten ziekengeld verzekering aan.
Voor meer informatie klik hier - Als ons concert niet door kan gaan is dat een grote financiële strop. Kunnen we ons daartegen verzekeren?
Ja, de KCZB biedt een evenementenverzekering aan.
Voor meer informatie klik hier