Login
Inloggen

Concert Rutter en Mozart

Begin: 2017-11-18 om 15.30
Einde: 2017-11-18 om 17.00

Locatie: Dominicuskerk, Spuistraat 12 1012 TS Amsterdam

Beschrijving:

Op het programma staan: De 'Krönungsmesse' van W.A. Mozart en het 'Magnificat' van John Rutter.
Kaarten 20 euro via www.grootnoord.en 25 euro vanaf 15.00 bij de kassa van de kerk.

De 'Krönungsmesse' dankt de naam waarschijnlijk aan de feestelijke uitvoering in Praag o.l.v. Salieri, dirigent van de kroningsfestiviteiten bij de kroning van Leopold II tot Koning van Bohemen in 1791. De opdrachtgever stelde voor deze opdracht een dwingende voorwaarde: de mis mag niet langer dan drie kwartier duren. Dat klopt: de 'Krönungsmesse' is een kort en uitbundig muziekstuk. Heel toegankelijk en echt een lust voor het oor!
Rutter is inmiddels een bekend componist van koorwerken, waaronder het 'Requiem' en het 'Magnificat' uit 1990. In zijn composities gebruikt hij invloeden uit de Engelse, Franse en Duitse koortradities, zelfs ook uit de popmuziek en de jazz. Dit laatste blijkt vooral uit het gebruik van asyncopische ritmes. Twee jaar gelden voerde GrootNoord succesvol Rutters 'Mass of the Children' uit.
Het 'Magnificat' is een vrolijke compositie, vol opzwepende en elkaar afwisselende maatsoorten. Het werk kan gekenschetst worden als een afwisselende compositie vol klankschoonheid en sfeer, waarin lyriek en ontroering elkaar afwisselen. Het was een lang gekoesterde wens van Rutter om een 'Magnificat' te componeren, hij vond zijn inspiratie in muziek uit Spanje, Mexico en Porto Rico. Daar gaan de mensen in de feestdagen rond Maria de straat op om feest te vieren met zang, dans en optochten. Deze viering van beelden in de open lucht hebben hem tijdens het componeren de Schwung gegeven die je in het 'Magnificat' beleeft. Het 'Magnificat' - voor solo sopraan en koor- is een uitdagend en dankbaar stuk om in te studeren en voor het publiek een swingend luisterfeest!
'