Login
Inloggen

Concert Leeuwarder Kamerkoor afscheidsconcert dirigent Adrian Rodriguez Van der Spoel

Begin: 2017-11-18 om 20.15
Einde: 2017-11-18 om 21.15

Locatie: Grote of Jacobijner Kerk Leeuwarden

Beschrijving:

Afscheidsconcert dirigent Adrián Rodriguez Van der Spoel van het Leeuwarder Kamerkoor
“Vesperae in die Santo Stephani Protomartyris”

Met het concert op zaterdag 18 november neemt Adrián Rodríguez Van der Spoel na 15 jaar als dirigent afscheid van het Leeuwarder Kamerkoor. Het belooft een bijzonder programma te worden met oude muziek - een specialisme van de dirigent - van het Iberisch Schiereiland als uitgangspunt.

De titel van het concert ‘Vesperae in die Santo Stephani Protomartyris, verwijst naar Stefanus, de eerste martelaar van het christendom. Hij werd beschuldigd van godslastering en stierf de marteldood door steniging. Diverse kerken (o.a. de katholieke en oosters-orthodoxe kerk) hebben Stefanus als martelaar altijd vereerd. Zijn overblijfselen zouden, volgens de overlevering uiteindelijk in het Vaticaan in Rome zijn bijgezet. Verschillende componisten hebben teksten over het leven en lijden van Stephanus gebruikt om dit vervolgens op muziek te zetten.

Speciaal voor dit concert is door dirigent Adrián van der Spoel een Vesper (avondgebed of dienst in een muzikale setting) samengesteld met werken van drie verschillende componisten die geheel gewijd zijn aan Stephanus. Het is een unieke combinatie van composities die tot op heden nog nergens op deze wijze ten gehore is gebracht. De componisten die hierbij een rol spelen zijn Tomás Luis de Victoria, Jachet de Mantova, Giaovanni Matteo de Asola.
Het Gregoriaans speelt in deze composities een verbindende rol.
M.m.v. een kwartet van blazers op authentieke instrumenten onder leiding van Charles Toet.

Datum en plaats: zaterdag 18 november; 20.15 uur in de Grote Kerk te Leeuwarden.
Toegang : € 15,- ; t/m 18 jr en studenten gratis.

E-tickets, reserveren kaarten en meer informatie op www.leeuwarderkamerkoor.nl