Login

Ode aan de Vrijheid!

Datum: 13-06-2020 om 20.00 uur, eind: 22.30 uur

Locatie: Zuiderstrandtheater, Den Haag

Beschrijving:

De bijdrage van het Residentie Bachkoor aan de viering van 75 jaar vrede en vrijheid is een combinatie van stukken die de vrijheid bezingen, ingebed in een totaalprogramma waarin wordt stilgestaan bij de (on)vrijheid in verleden, heden en toekomst.

Op verschillende manieren – indrukwekkend, overweldigend en feestelijk – illustreert de muziek de betekenis van vrijheid en dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is. ‘Your life is yours, for which they died’ uit Ballad of Heroes van Benjamin Britten verwoordt dit krachtig. Britten zette deze woorden op muziek in 1939 als een waarschuwing en een oproep de vrijheid vast te houden. De waarschuwing wijst vooruit naar zijn bekende War Requiem uit 1962. Anton Bruckners Te Deum is een krachtige versie van de dankhymne die door de geschiedenis heen is gebruikt om vredesverdragen te vieren. Bruckner noemde zijn versie de ‘Stolz meines Lebens’ en collega Gustav Mahler noemde het een stuk ‘für Engelzungen’. Het slotdeel van de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven behoeft geen toelichting. In Beethovens 250ste geboortejaar inspireert deze ode die de basis voor vrede bezingt en een opdracht is aan de wereld, nog altijd.

Voor en tussen de muziek zijn de resultaten van een educatietraject te zien en te horen. Scholieren worden uitgedaagd de teksten en de muziek van ‘Ode aan de Vrijheid’ te vertalen naar beelden. Deze beelden worden tentoongesteld en toegelicht als een integraal onderdeel van het concert. Na de muziek wordt buiten de zaal verder gevierd, begeleid door jazzklanken, de soundtrack van de bevrijding 75 jaar geleden.

Residentie Bachkoor
Promenade Orkest
Heleen Koele– sopraan
Wilke te Brummelstroete – alt
Bernard Loonen – tenor
Pieter Hendriks - bas
Jos Vermunt – dirigent

www.bachensembles.nl