Login

Hemelse Visioenen (Utrecht)

Datum: 15-05-2020 om 20.15 uur, eind: 22.30 uur

Locatie: Pieterskerk, Utrecht

Beschrijving:

A F G E L A S T
Hemelse visioenen

Met dit concert sluit het Residentie Kamerkoor aan op de landelijke feesten ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Nederlandse en Britse componisten uit de 20ste en 21ste eeuw appelleren in tijden van grote tegenstellingen en conflicten aan het diep menselijke verlangen naar vrede en het einde van oorlogen. Muziek is tijdloos en grenzeloos en maakt vrede voelbaar.

Geerten Liefting schetst in zijn ingetogen Nunc Dimittis (2017) een visioen van het komende vrederijk. Tarik O’Regan legt met Triptych (2005) de link tussen oost en west en betovert met tijdloze teksten van onder anderen William Blake en Rumi; daarbij laat hij zich beïnvloeden door het snelle leven in New York en Noord-Afrikaanse ritmes.

Rejoice in the Lamb (1943) van Benjamin Britten is een cantate op de wonderlijke tekst van de 18de-eeuwse dichter Christopher Smart, die een hemels visioen oproept met dieren rond Gods troon. Met dit werk wilde Britten de aardse en kerkelijke kunst met elkaar verbinden. Zijn tijdgenoot Gerald Finzi schiep met ‘God is Gone Up’ (1946) een van zijn populairste anthems.
De cantate Super Omnia (1961) van Albert de Klerk is gebaseerd op fragmenten uit De navolging van Christus van de Nederlandse mysticus Thomas à Kempis; hij schetst net als de tekstdichter van Britten een visioen van hemelse vrede.

Residentie Kamerkoor
Katalin Kovacs – alt
Geerten Liefting - orgel
Jos Vermunt - dirigent

www.bachensembles.nl / www.pieterskerkconcerten.nl