KCZB - DE GROOTSTE KORENBOND VAN NEDERLAND
Terug naar concertagenda

Jubileumconcert met Puccini & Rutter

Koor: Christelijke Oratorium Vereniging Haarlem
Datum: zondag 29 oktober 2023 om 14:30

Locatie: Phil. Haarlem Lange
Lange Begijnestraat 11 Haarlem

Beschrijving:

Messa di Gloria – Giacomo Puccini
Magnificat – John Rutter

Op 11 mei 2021 bestond de COV Haarlem 110 jaar en dat moest natuurlijk groots gevierd worden. In het najaar zou een spectaculair concert plaatsvinden in de Haarlemse Philharmonie, maar de pandemie gooide roet in het eten en het concert moest helaas worden uitgesteld.
Maar nu is het dan eindelijk zover: op zondagmiddag 29 oktober 2023 kunnen de 90 leden van Haarlems oudste oratoriumkoor eindelijk de twee prachtige muziekstukken zingen, waarmee de veelzijdigheid van haar repertoire weer eens wordt onderstreept.

De Messa di Gloria van Giacomo Puccini beleefde omstreeks 1880 haar première. Het was het afstudeerproject van de 21-jarige Giacomo aan het Instituto Musicale Pacini in Lucca, waar hij opgroeide. De operacomponist-in wording is goed herkenbaar in de uitbundige en theatrale muziek. Het is een complete mis voor koor, tenor- en baritonsolist, waarbij de jonge musicus volop gebruik maakt van de dramatische muzikale mogelijkheden van het orkest.
Het was in 1951 dat een Amerikaanse priester bij toeval het manuscript herontdekte, waarna het fijnzinnige en vaak ontroerende werk weer in de zeer verdiende belangstelling is gekomen.
Het Magnificat van John Rutter is voor het eerst uitgevoerd in 1990, in de Carnegie Hall in New York. De aankondiging door de aartsengel Gabriël aan de oude en onvruchtbare Elisabeth en de jonge maagd Maria, dat zij beiden een zoon zullen baren, is de grondslag voor de tekst. Als beide vrouwen elkaar ontmoeten en het bijzondere ervaren van wat hen is overkomen, spreekt Maria haar lofzang op de
Heer uit.
Rutter vulde de liturgische tekst aan met andere teksten en componeerde er bruisende en sprankelende muziek bij. Met gebruik van invloeden uit de Engelse, Franse en Duitse koortradities en verrassende sporen van popmuziek en jazz.

De COV Haarlem nodigt u van harte uit om naar deze matinée te komen en te genieten van ons mooie jubileumconcert!
Medewerkenden:
• Dirigent Piet Hulsbos
• Holland Symfonie Orkest
• Bobbie Blommesteijn, sopraan
• Léon van Liere, tenor
• Florian Just, bariton
• Jeroen Koopman, organist
• Kaarten verkrijgbaar via: www.philhaarlem.nl
• Toegangsprijs: € 32,50 / jongeren t/m 18 jaar €18,00
Inclusief garderobe en pauzedrankje